2017 va fi anul „Braşov 1987”

Braşovul va fi oraş gazdă în anul 2017 pentru istoricii din statele Europei care acum trei decenii au ridicat cortina de fier. Muzeul Judeţean de Istorie, împreună cu TVR, pregăteşte un film despre adevărul din `87, din oraşul în care s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”

 

Dacă 2016 a fost dedicat împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, anul 2017 va fi dedicat împlinirii a 30 de ani de la revolta anticomunistă din 15 Noiembrie 1987. În acest sens, Muzeul Judeţean de Istorie a pregătit deja proiectul „Braşov 1987”, prezentat public ieri de directorul instituţiei, Nicolae Pepene (foto stânga), în contextul în care, săptămâna viitoare, Braşovul marchează 29 de ani de la revolta muncitorilor braşoveni, eveniment despre care manualele de istorie vorbesc acum doar „în treacăt”.
„Nu ne vom rezuma doar la câteva evenimente organizate în preajma datei de 15 noiembrie ci vrem ca «Braşov 1987» să fie un eveniment de anvergură naţională şi internaţională. În 15 noiembrie 1987 s-a strigat la Braşov «Jos Ceauşescu!», astfel că de atunci putem vorbi despre începutul sfârşitului comunismului în România”, a declarat directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene.
Reprezentantul Muzeului Judeţean de Istorie a mai spus că în proiectul „Braşov 1987” va fi implicată o echipă care va realiza o cercetare serioasă, în arhivele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, ale altor instituţii, dar şi ale postului Radio Europa Liberă. De altfel, în acest proiect va fi implicat şi directorul Institutului Român de Istorie Recentă, Liviu Tofan (foto dreapta), care, acum 30 de ani era jurnalist la Radio Europa Liberă.

 

detalii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *